Web Tasarım Bölümü
Bu yazımda web tasarım ve web tasarım bölümü hakkında bilgiler vermeye çalışacağım. Web tasarım bölümü incelemeden önce web tasarım nedir biraz buna değinmek istiyorum.
Web tasarım nedir?
İnternet ortamında yer alan web sitelerinin tasarım, yazılım ve işlevselliğini ifade etmektedir. 2010 yılının ortalarına kadar genellikle web tasarımı, masaüstü tarayıcılar için web siteleri tasarlamaya odaklı bir yapıydı; ancak 2010’ların ortalarından bu yana, mobil ve tablet kullanımının artması ile birlikte mobil tarayıcılar için web tasarım giderek daha önemli hale geldi.
Bir web tasarımcısı, bir web sitesinin tasarımı(görünümü), düzeni ve bazı durumlarda içeriği üzerinde çalışır. Örneğin tasarım, kullanılan renkler, yazı tipi ve resimlerle ilgilidir. Düzen, bilgilerin nasıl yapılandırıldığını ve kategorilere ayrıldığını ifade eder. İyi bir web tasarımı, kullanımı kolay, estetik, akılda kalıcı, web sitesinin kullanıcı kitlesine ve marka kimliğine uygun olmalıdır. Genellikle web sayfaları, kullanıcıların dikkatini dağıtabilecek veya kafalarını karıştırabilecek bilgiler ve tasarımlardan uzak durarak, işlevselliğin ön planda olduğu basit yapılar halinde tasarlanmıştır.
Hem masaüstü hem de mobil cihazlarda iyi çalışan web siteleri tasarlamak için en yaygın yöntem duyarlı (responsive ) tasarımdır. Duyarlı tasarımda içerik , ekran boyutuna bağlı olarak dinamik biçimde hareket eder. Cihazlar arasında mümkün olduğunca tutarlı bir düzeni korumak, kullanıcı güvenini ve etkileşimini sürdürmek için çok önemlidir. Özetle web tasarım bir firmanın dijital ortamda kendini tanıtabileceği ve ürün/hizmetlerini sergileyebileceği web sitesinin yapım süreci anlamına gelmektedir.
Web tasarım bölümü nedir?
Yazımın bu kısmında web tasarım bölümü nedir bunun üzerinde durmak istiyorum. Üniversitelerdeki web tasarım bölümlerinin amacı web tasarımı ve kodlama alanlarında ihtiyaç duyulan nitelikli tasarım ve yazılımcıların yetiştirilmesini sağlamaktır. Ayrıca, Web tasarımı ve kodlama alanlarında halen çalışmakta olan personelin etkinlik ve verimliliklerini artıracak şekilde bilgi ve becerilerle donatılmalarını sağlamak da amaçlanmaktadır. Bu alanda kariyer hedefi olan bireyler için üniversitelerde bilgisayar programcılığı ve bilgisayar mühendisliği bölümleri bulunmaktadır. Bilgisayar programcılığı ön lisans (2 Yıllık), bilgisayar mühendisliği ise lisans(4 Yıllık) programıdır.
Uzaktan eğitim ve açık öğretim üniversitelerinde de web tasarım bölümü bulunmaktadır. Bir çok üniversite özellikle son bir kaç yıl içerisinde web tasarım mesleğine duyulan ihtiyacın artması neticesinde bünyelerinde bu programa yer vermeye başlamıştır
Web tasarım bölümü okumanın dışında web tasarımcı olunamaz mı?
Tabiki olunabilir! Bunun için yeterliliÄŸini eve kalitesini tanıtmış olan birçok kurs ve akademi bulunmakta. Bunlar arasından tercihinizi yaparak belirli bir dönem eÄŸitiminizi alabilir ardından web tasarım sektöründeki iÅŸ hayatınıza baÅŸlayabilirsiniz. Ancak ÅŸunu unutmayalım ki ister okullu ister alaylı olun önemli olan proje ve referanslarınızdır. Çünkü web tasarım mesleÄŸi fikir, düzen ve yaratıcılık üzerine kurulu olan bir meslek olması sebebiyle dünyanın en iyi üniversitelerinden web tasarım mezunu olmanız asla referanslarınızın önüne geçemeyecektir. Â
Web tasarım bölümü olan üniversiteler ve web tasarım bölümü puanları.
Bu meslek üzerine kariyerinizi inşa etmek ve kendinizi geliştirmeye karar verdiyseniz buyrun aşağıdaki web tasarım bölümü olan üniversiteleri inceleyelim.
İlk olarak 4 yıllık yani bilgisayar mühendisliği olan üniversitelere göz atalım. Buradaki bağlantıdan bilgisayar mühendisliği bölümü olan üniversiteler hakkında bilgi alabilirsiniz.
İkinci olarak 2 yıllık yani bilgisayar programcılığı bölümü olan üniversiteleri inceleyelim. Buradaki bağlantıdan bilgisayar programcılığı bölümü olan üniversiteler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Nasıl web tasarımcı olunur?
Yazının önceki kısımlarında da bahsetmiş olduğum gibi web tasarımcı olmanın temelde 2 yolu vardır. Birincisi eğitim alarak, ikincisi ise alaylı olarak.
1) Eğitim alarak web tasarımcı olmak.
Varsayalım ki yukarıda belirtmiş olduğum üniversitelerin ilgili web tasarım bölümlerine giriş yaparak eğitiminizi tamamladınız. O halde artık yapılması gereken arama motorları üzerinden web tasarım iş ilanları kelimesini aramaya başlayabilirsiniz. İlk iş tecrübenizde beklentilerinizi düşük tutarak maddiyat önce kendinizi bilgi ve birikimle beslemeye önem vermelisiniz. Zaman içerisinde kendine kattığınız bilgi ve birikim hızlıca gelir artışını da size kazandıracaktır.
2) Alaylı yoldan web tasarımcı olmak.
Web tasarımcı olabilmek için ikinci seçeneÄŸiniz ise alaylı olmaktır. Peki nedir bu alaylı olmak. Kısaca anlatmak gerekirse web tasarım konusunda ilgi sahibi olanların, kendilerini geliÅŸtirerek bilgi sahibi olması ve akabinde bu iÅŸi meslek haline getirmesidir. Bu yolun zor taraflarından biri ise iÅŸ mülakatlarında üniversitelerin web tasarım bölümlerinden mezun olan kiÅŸilerin 1-0 arkasında baÅŸlamaktır. Ancak sakın umutsuzluÄŸa kapılmayın. Çünkü daha önceden de bahsetmiÅŸ olduÄŸum gibi proje ve referanslarınızla bu durumu çok hızlı bir ÅŸekilde lehinize çevirebilir ve mülakatlarınızdan baÅŸarılı sonuçlarla ayrılabilirsiniz.Â
Web tasarım iş imkanları?
Sıra geldi web tasarım sektöründe iÅŸ imkanlarından bahsetmeye. Bir web tasarımcının görev alabileceÄŸi pozisyonlar ve iÅŸ imkanlarından aÅŸağıda sizin için kısaca bahsetmeye çalışacağım.Â
- Kurumsal firmalar da Web Tasarım Uzmanı, Web Tasarımcısı, Kodlama Uzmanı, Görsel Web Tasarımcısı, Arayüz Geliştiricisi poziyonlarında çalışabilirsiniz.
- Serbest (freelance) bir web tasarımcı olarak işlerinizi evinizden yaparak geçiminizi sağlayabilirsiniz.
- Yurt dışı iş imkanlarından faydalanabilir bir çok kuruma uzaktan destek verebilirsiniz.
- Kendi web tasarım ajansını açabilir ve sektöre hızlı bir giriş yapabilirsiniz.
Web tasarımcı maaşları ne kadar?
En çok merak edilen konulardan biri de web tasarımcı maaşları. Peki web tasarımcılar en az ne kadar kazanır veya web tasarımcılar en fazla ne kadar kazanır? Bu konu her gün ve her saniye değişkenlik göstermekle birlikte aynı zamanda firmadan firmaya sürekli olarak farklılıklara sebep olacaktır. Ancak ortalama bir fiyat vermek gerekirse sizin için aşağıda web tasarımcı maaşları hakkında ortalama bir tablo hazırladım.
Web tasarım ortalama taban ve tavan maaşları
POZİSYON | EN DÜŞÜK | EN YÜKSEK | ORTALAMA |
Web Tasarım Uzmanı | 5500 | 20000 | 12750 |
Grafiker | 4500 | 15000 | 9750 |
Sosyal Medya Uzmanı | 4500 | 12000 | 8250 |
SEO Uzmanı | 5000 | 14000 | 9500 |
UI&UX Tasarım Uzmanı | 5000 | 13000 | 9000 |